BÖcKER

Tankar för dagen

Ibland kan det vara bra att börja dagen med att läsa nyheterna om allt dåligt som hänt igår. Ibland kan det vara bra att börja dagen i en helt annan ände. Det frinns många frågor att ställa sig som "varför skrattar vuxna ca 26.6 ggr mindre än barn?", "varför säger vi ordet marginalränta oftare än ordet oj?"  och "varför är utbrändhet den vanligaste sjukdomen i världens friskaste land?" Detta är några av frågorna Bob Hansson ställer sig. Här finns det utrymme för de såväl stora som små frågorna.

Och grannsämjan är en långsam bödel

"Och grannsämjan är en långsam bödel" är en diktsamling där Bob Hansson tar till en djupare och allvarligare röst, men som fortfarande bjuder in till tröst och längtan. Bob Hanssons unika poesistil har alltid skilt sig från trenderna i den svenska samtidslyriken och forstsätter att göra så även i denna bok.

Det sista vi har är våra kroppar

Detta är en roman där Bob Hansson tacklar en gripande historia under tragiska omständigheter. Det är en berättelse som utspelar sig mitt i Israel och Palestina-konflikten men där en kärlekshistoria står i centrum: mellan den israeliske soldaten Isra och den svenska fredsaktivisten Maria. Här tar Bob Hansson till sig egen röst och skriver om kärlek på sitt vis men om ett universiellt ämne.

Dingo Dingo – Den manliga frigörelsen

Många har läst boken eller sett kultfilmen Fight Club, där män träffas i smyg och slåss. Nu har Sveriges nya författartrio Leif Eriksson, Bob Hansson och Martin Svensson gjort sin egen tolkning av en liknande berättelse skrivit romanen om män som träffas i smyg - men kramas!

Vips så blev det liv

Den här berättelsen börjar på ett plan till Indien där en ung och övergiven Bob Hansson sitter med ett slitet pass utan visum. Men Bob har en tilltro till ödet och att saker och ting kommer lösa sig ändå. Och i Indien väntar mycket riktigt hans öde. Hon heter Alak och är allt han kunnat önska sig. Ändå tvivlar han det borde finnas något mer, något större?

Cross Water – Möten med broar

"Långa och smala, korta och tjocka, höga och låga. De finns i olika former i de flesta länder. Så gott som alla har sett dem. Många har promenerat, cyklat, sprungit eller på annat sätt färdats över dem. Broarna." Med dessa ord inbjuds läsarna att genom fotografi och text följa fotografen Ewa K Andinsson i hennes möten med några av Sveriges största broar och dess platser. Bob Hansson har skrivit dikter till broarna och illustratören Stina Wirsén står för kalligrafi och övriga illustrationer i boken.

Kärlek, hur fan gör man?

Bob Hansson frågar de stora frågorna om kärlek till de som vet: K-G Hammar, Stefan Sundström, Emma Hamberg, Olle Waller från Fråga Olle, Pernilla Glazer, Thomas och Gitte Trobe m.fl. Det aldrig varit så svårt att hålla ihop en relation under mänsklighetens historia som just nu i Sverige. I den här boken undersöker Bob Hansson hur andra har gjort och gör.

Gunnar

Bob Hanssons romandebut om den moderna människans ensamhet och hens önskan att vara någon man räknar med - en både sorglig och rolig berättelse. Utan nytt hjärta hade Gunnar inte funnits längre. Gunnar, 58 år och änkling, har ett långt liv som samvetsgrann murare bakom sig. Han, som alltid gjort sitt jobb och varit stolt över det, kommer av sig när en dag jobbet försvinner. Samtidigt påverkar Gunnars nya hjärta honom på det mest mystiska sätt. 

Halleluja liksom

Den här diktsamling har en ungdomlig ton och lyfter ämnen som mobbning i skolan, hätska utfall mot vuxenvärldens och lönearbetets tristess. Bob Hansson tacklar med finess, transparens och personligt tilltal svåra men relaterbara ämnen, såväl ungdomar som vuxna kan känna igen sig i.

Här är vi

Ett reportage, en sång, en jävla massa presens", det är Bob Hanssons nya långdikt. Vi inbjuds att betrakta alla möjliga samtida företeelser i det speciella hanssonska ljuset, men vi får också några ledtrådar till författarens syn på sig själv. Det är en Bob vi inte känner igen, med en irrande blick utåt mot andra människor, delvis tömd på energi och språkligt nyskapande. Här är vi är enligt författaren ett försök att skriva dikt så enkelt det bara går.

Bräcklighetens poetik

Bob Hanssons tredje bok kretsar kring människans och poetens bräcklighet. En del av texterna är självbiografiska, andra visar på politiska och sociala konsekvenser av att ta bräckligheten och öppenheten på allvar. Samtidigt med boken släpps också en skiva producerad av National där Bob läser dikter till musik av Fläskkvartetten, Moder Jords Massiva och Institutet för höghastighetskonst.

Här ligger jag och duger

''Här ligger jag och duger'' innehåller Bob Hanssons två diktsamlingar ''Heja världen!'' som kom 1998 och ''Lugna puckarnas Mosebok'' från 2000. Dikterna har en har en prägel av improvisation och spontanitet men Bob Hanssons sedvanliga träffande och målande sätt att skriva poesi. 

Kom över på den här sidan

En antologi för dig som ofta försökt läsa poesi utan att riktigt ha känt dig hemma. Bob Hansson gör poesi lättare att ta till sig och träffar en rakt i hjärtat. Mycket är hämtat från poesins muntliga tradition, vilket gör den uppläsningsvänlig. Urvalet börjar i svenskt 70-tal med namn som Bruno K Öijer, Kristina Lugn och Thomas Tidholm, och spänner fram till nya opublicerade poeter från den växande SLAM-rörelsen med Bob Hansson.

Lugna Puckarnas Mosebok

Om min poesi är bra vill jag att den ska vara det ungefär som ett schysst yogapass, en besvarad lust, en vårdag eller som en pangkväll på krogen, att man känner sig lite Himmelstruzkt raketvital och så där extra livsdugligt på . Bob Hansson om debuten Heja världen! (1998) som vann en stor och alltjämt växande publik.

Heja världen!: dikter i urdur

Coming soon