kurser

Bob Hansson höll sin första kurs 1997 och riktar sig till dig vart du än är i ditt skrivande.

Att skriva fritt är stort, men att leva fritt är ännu större.

På en vanlig skrivkurs sitter man på en stol vid ett bord och skriver. Sedan sitter man på samma stol och pratar om det man just skrev. Det är superbra. De här kurserna går ett steg längre. Vi tittar inte bara på vad man redan skrivit, utan även på vad som hindrar en att skriva ännu mer. Vi fokuserar alltså snarare på processen än resultatet.

Ofta är det varken bristande tid eller förmåga som hindrar oss. Efter trettio år med skrivande är det min övertygelse att det största  hindret är krånglig självkänsla. Vi tvivlar, vi skjuter upp, vi undviker. Vi blir som i vägen för oss själva.

Målet är inte bara att skriva den där boken så bra man bara kan, utan även att leva ett liv – där det inte är tvivlet som sitter vid rodret, utan din lust att skapa.

Därför  sysslar vi inte bara med skrivtekniska redskap, utan även livstekniska.  Vi jobbar med redskap för att komma förbi det som hindrar vår kreativitet.

Mina kurser har aldrig helt samma upplägg. Men det här är ett axplock på vad som kan hända:

  • Du kan lära dig en skrivteknik som möjliggör att skriva klart en bok på 6 veckor. Inte för att det måste gå snabbt, utan för att det KAN göra det.
  • Vi går igenom dramaturgins grundbultar, hur lägger man upp en historia för att den ska bli mest effektiv. Hur börjar man?
  • Du kan få minskat avstånd mellan idé och verkställande.
  • Den tvivlande rösten i dig kommer att få kortare arbetstid och kanske äntligen en rejäl semester.
  • Vi kommer göra aktiverande meditationer som luckrar upp inre motstånd.
  • Du kan bli sämre på att skjuta upp det du faktiskt vill göra.
  • Vi kommer utforska vad som händer om man inte väntar på flow, utan skriver (och lever) som om man redan hade det.

Vi arbetar inte bara för att lägga in en ny växel skrivandet, utan även i själva livet.


Du är väldigt, väldigt välkommen! Och du är välkommen i det skick du redan är!
Det här är inte ännu en kurs i prestation och duktighet.
Det är några dagar att andas ut i – för att få mer av det man vill ha mer av,  och mindre av det man vill ha mindre av.
Kanske kommer dagarna förändra ditt liv.  Det har hänt förr. Det kommer att hända igen.


En gång per år har jag även uppföljningskurser, där vi är mer fokuserade på själva texten. De är öppna för dig som som gått kurs tidigare


Vill du boka eller har du någon fråga kring Bob Hansson och hans skrivkurser? Skicka ett mail till hejtillbob@hotmail.com så återkommer vi så fort vi kan!

Skrivande & kärlek

Skrivande & kärlek är en processinriktad kurs. Det är själva skrivprocessen, inte det färdiga resultatet som vi kommer titta på. (Det kommer en senare kurs där vi fokuserar på vad vi skrivit och hur vi kan göra det ännu bättre) Vi kommer arbeta en del med dramaturgi, men vi kommer också titta på frågor som: varför tycker jag om att skriva, vad längtar jag efter och vad är det som hindrar mig? Och framförallt kommer vi lära oss en teknik som tjuvkopplar oss förbi vår egen tröghet.

Skriv & livs-retreat

Ditt skrivande kan vara på vilken nivå som helst. Vart du än befinner dig (just börjat skriva eller avslutat din tredje roman) så kommer övningarna vi gör ta ditt skrivande framåt. Och dessutom kunna frigöra din kreativitet och handlingsförmåga på andra domäner i ditt liv. Framför allt kommer den här helgen handla om att ta själva livet vidare. Att skriva fritt är stort, men att leva fritt är ännu större. Och dessutom, hur ska man kunna skriva fritt om resten av livet gått i stå?